A l’hora de menjar, deixa’t sorprendre per la gastronomia de Deltebre. La riquesa culinària del territori es caracteritza per la gran varietat de productes frescos i elaborats, de proximitat i de gran qualitat, que s’amalgamen en les mans dels nostres cuiners per crear receptes sorprenents. Voldràs repetir i descobrir nous sabors.
Els nostres productes
Sabies que un dels nostres productes estrella té denominació d’origen protegida? És la DOP Arròs del Delta de l’Ebre, perfecte per cuinar els arrossos més saborosos que et puguis imaginar.
Tot el que provaràs va de l’hort i del mar directe al plat. Marisc, carxofes, arròs… No se’t fa la boca aigua? Aquests són alguns dels productes locals que, sí o sí, has de degustar. I abans de marxar, recorda que has de passar per una de les agrobotigues per poder emportar-te un trosset de la nostra cuina.
Productes frescos
Anguila: es pesquen els exemplars adults i també les angules, de menys de 10 cm. Es cuina a la cassola amb suc, amb arròs o xapadillo, que és l’anguila oberta, assecada al sol i cuinada a la brasa o rostida.
Musclo: de gran qualitat gràcies a les aigües del Delta i un acurat procés de depuració. Destaca per la textura i consistència de la seva carn.
Ostró: juntament amb els musclos, constitueixen la cria i producció de marisc més destacada del Delta. La seva carn es consumeix fresca, sense cap tipus de manipulació.
Catxels, grúmols, tellerina, canyuts: marisc fresc que s’obté de la pesca tradicional. El sabor del peix i marisc es defineix gràcies a la combinació d’aigua dolça i salada, el que aporta una gran quantitat de nutrients per a la cria de totes aquestes espècies.
Carxofa: és la flor del camp. La varietat cultivada és tendra i gustosa. A la brasa, farcida, fregida… Són moltes les receptes que la volen.
Ànec del Delta: Tota una delicatessen de la gastronomia del Delta. La seva carn, fina i versàtil, us tornarà bojos en la seva combinació amb arròs i foie.
Productes elaborats
Baldana d’arròs: és l’embotit més popular del territori. S’elabora farcint un budell amb sang de porc, arròs, cansalada, pebre negre, sal i, algunes vegades, pinyons.
Baldana de ceba: s’elabora amb la sang i les carns greixoses del porc, creant un contrast entre un gust potent i una textura suau.
Pastisset de cabell d’àngel: és una pasta seca, molt saborosa, ensucrada per damunt, feta amb oli d’oliva, farina, sucre, aiguardent i farcida amb confitura de cabell d’àngel o de moniato.
Paracotes: és un dolç elaborat amb una figa seca arrebossada amb una pasta feta amb ou, un rajolí de llet, un d’anís i una mica de pell de llima ratllada. El seu nom està lligat als orígens de Deltebre, quan la gent del poble es reunia en diumenge a la tarda per ballar la jota i, a la tarda, “parar” la “jota” (“cota”) per berenar aquests dolços.
Coc, borraines, panoli, coques de sagí: Dolços típics de gust deliciós per assaborir amb un bon licor després d’un gran dinar amb receptes típiques de la nostra astronomia.