Vine a Deltebre, la capital del Delta de l’Ebre

Sens dubte, Deltebre és un municipi únic ubicat en un entorn privilegiat al bell mig del Delta de l’Ebre. Un municipi jove amb molta personalitat gràcies al tarannà de la seva gent i la seva singular orografia. I és que d’ençà que va néixer com a municipi fa poc més de 40 anys, Deltebre ha aconseguit conservar el seu esperit tradicional i agrícola, al mateix temps que ha sabut desenvolupar-se socialment i econòmicament per transformar-se en un marc incomparable on viure i gaudir de l’entorn privilegiat del Delta de l’Ebre.

Una mica d’història…

Territori “d’ús i profit”

Els orígens sobre com es van formar les pedanies de La Cava i Jesús i Maria és encara incert, tot i que les primeres notícies sobre l’ocupació del territori es remunten a la conquesta cristiana dirigida per Tortosa a mitjans del segle XII. En aquell moment, el Delta es converteix en un territori “d’ús i profit” per als ciutadans de Tortosa, sent una gran font de riquesa pels seus recursos naturals, com ara sal, sosa, peix, etc.

Origen del topònim de La Cava

Al segle XVII, es produirà un fet determinant per a l’actual població de Deltebre com a conseqüència del canvi en el curs del riu, que va abandonar els meandres que el portaven a la desembocadura per la Marquesa i el Goleró per passar a desembocar en línia recta, tal com ho fa en l’actualitat.

És possible que aquest canvi d’orientació del riu fos propiciat per la construcció d’una séquia o “cava” que s’hauria fet entre el revolt que feia el riu enmig de l’actual nucli urbà de Deltebre i unes basses que hi havia a la part baixa, entre el poble i la Catxa. De fet, aquesta séquia podria haver estat l’origen del topònim de La Cava.

Un territori que neix amb el riu

Es té constància de l’existència de diversos nuclis de població que convivien de forma aïllada al Pregó, al Racó de Bomba i al Galatxo. La variació del curs del riu els obligà a desplaçar-se a llocs més propers al riu on hi havia més recursos naturals, com ara al costat de dalt de la vora del riu (la zona dels Hortets) i a la part de baix (la zona de l’antiga Cava). D’aquesta manera, aquestes zones acolliran cada vegada a més persones, que aniran cultivant i edificant al mig de l’antic meandre fins que, al segle XIX, els nous nuclis de població tindran prou importància perquè el Bisbat de Tortosa fes construir l’església de Sant Miquel l’any 1818.

Arriben els dos canals

Però el canvi més significatiu per a les partides de Jesús i Maria i de La Cava es produirà amb l’arribada dels dos canals, principalment amb el de l’esquerra l’any 1912, ja que va permetre que el conreu de l’arròs esdevingués el principal recurs econòmic. El desenvolupament d’aquest conreu es va veure reforçat amb la Cambra Arrossera de La Cava, fundada el 1955, i uns anys més tard, la Cooperativa Arrossera de Jesús i Maria. Tot plegat, va produir un gran creixement demogràfic en els pobles de la part esquerra del Delta de l’Ebre.

Lo Carrilet i altres mitjans de transport

Durant anys, el riu, els llaüts per al transport de mercaderies i el vaporet per als passatgers van ser les principals vies de transport a causa de la manca i mal estat dels camins i carreteres. Per aquest motiu, l’arribada del Carrilet, l’any 1927, va suposar una veritable revolució en el transport del territori, ja que propicià l’obertura de la població cap a l’exterior. Amb els anys, tots aquests mitjans van anar desapareixent amb la millora dels camins i carreteres.

El naixement de Deltebre

Les dues partides van estar sempre totalment ignorades a nivell administratiu i de serveis municipals. El malestar provocat per aquesta situació va portar a les dues pedanies a unir-se en un primer intent de segregació als anys 30. Anys després d’una àrdua lluita, finalment el 20 de maig del 1977, les dues pedanies van poder segregar-se de Tortosa amb el naixement del municipi de Deltebre.

Aquest fet comportaria el canvi més important en la dotació de serveis i les infraestructures necessàries per al futur desenvolupament de Deltebre, que actualment, és el segon municipi més gran de la comarca del Baix Ebre amb prop de 12.000 habitants.

Deltebre, atracció natural

VINEPaisatges naturals i únics

Deltebre és el millor lloc on descobrir la natura gràcies a la seva ubicació al cor del Parc Natural del Delta de l’Ebre. Riu, mar, illes fluvials, dunes, llacunes… Paisatges únics per descobrir.

vine_7

asterisc_okTerra de colors

El cicle de l’arròs marca el color dels paisatges. Primavera blava, estiu verd, finals d’estiu groc i hivern terròs. Cada estació té un encant diferent.

3

asterisc_okHoritzó infinit

El paisatge es caracteritza per una extensió de terres totalment planes que li donen un aspecte peculiar i únic a tota Catalunya.

vine_6

asterisc_okAlt valor natural

320 km2 de superfície. El Delta de l’Ebre és la zona humida més important de Catalunya i la segona de la península Ibèrica. Va ser declarat espai protegit el 1983.

4

asterisc_okFont de vida 

343 espècies d’aus vistes i més de 500 espècies de vegetació, entre les quals destaquen les jonqueres, canyissars, lligaboscos de riu i el producte estrella del territori, l’arròs.

5

asterisc_okRiu de vida

Després de recórrer 930 km, el riu Ebre, el més cabalós de la península Ibèrica, arriba a la seva desembocadura al Delta, banyant les terres de Deltebre i creant un paisatge espectacular d’aiguamolls, arrossars, platges d’arena fina…

1

asterisc_okEco-friendly

Deltebre és una destinació de turisme sostenible de qualitat. Així ho avala el seu certificat de la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS) i el seu títol de Destinació Turística d’Excel·lència.

2

asterisc_okReserva de la Biosfera Terres de l’Ebre

En només 30 km de distància, el Parc Natural dels Ports i el Parc Natural del Delta de l’Ebre ofereixen una gran diversitat paisatgística, passant així dels sorrals i aiguamolls de la costa a les serres a 1.500 m d’altura.