Zones d’interès natural

Zones d’interès natural

Ets un amant de la natura? L’entorn de Deltebre t’ofereix un ampli territori ple de zones d’interès natural descobrir.

RIQUESA NATURALDesembocadura

desembocadura

Rius, llacunes, platges i dunes amb vegetació i salobrar… La desembocadura comprèn diversos ambients naturals que podràs observar amb una vista panoràmica des del mirador Zigurat. També podràs observar diferents tipus d’aus, com ara ànecs, ardeids, gavines, xatracs, limícoles i corbs marins. A la zona de la desembocadura s’hi troben El Garxal, l’Illa de Sant Antoni i l’Illa de Buda, tres espais naturals protegits de gran importància. 

asterisc_okEl Garxal

garxal

Conjunt de petits illots i llacunes modelats pel vent i el mar, tot envoltat per ecosistemes variats de zones dunars, canyissars i salobrars. El Garxal acull una rica i variada flora i fauna, com ara una gran varietat d’aus aquàtiques, que podràs apreciar des dels dos aguaits, un d’ells adaptat per a persones amb mobilitat reduïda. 

asterisc_okPasseig del Riu

pont

Des del mirador Molí dels Mirons podràs gaudir d’una magnífica panoràmica del riu Ebre i l’Illa de Gràcia. La seva ubicació a l’entrada del municipi, per Jesús i Maria, és el punt d’inici del carril bici, que segueix el passeig fluvial fins al final del poble, amb un total de 6 km, passant per punts emblemàtics del municipi, com ara el pont Lo Passador, que uneix les comarques del Baix Ebre i el Montsià, des de l’any 2010, en una infraestructura que convida a l’observació del riu des d’una altra perspectiva: per sobre del mateix. 

asterisc_okMuntell de les Verges

Duna de 4 m d’alçada que durant molt de temps va ser el punt més alt del Delta. Està situada al marge esquerre del riu, molt a prop de la desembocadura. La seva panoràmica permet veure l’Illa de Buda i l’Illa de Sant Antoni. Coronant la duna hi ha un monument dedicat a les marededéus relacionades amb el trajecte del riu Ebre des del seu naixement a Cantàbria, amb la marededéu de Montesclaros, fins a la seva desembocadura al Delta de l’Ebre, amb la marededéu de l’Assumpció. 

asterisc_okPunta del Fangar

fangar

És l’únic desert de Catalunya, sent una zona natural de gran valor. Una península que s’endinsa al mar per la banda nord de la desembocadura i que destaca per la bellesa dels diferents ambients naturals que engloba. 410 ha de dunes mòbils i fixes, sorrals, platja i badia, que es converteixen en zona de refugi, nidificació i alimentació d’espècies d’ocells aquàtics migratoris, com ara els xatracs i les gavines, a més d’acollir també vivers de marisc a la part interior de la badia. En els dies de forta insolació, podràs veure miratges, el que juntament amb la immensitat i bellesa del paratge, li confereixen un caràcter especial. 

asterisc_okBassa del Canal Vell

canalvell

És la llacuna més gran de l’hemidelta esquerre, espai de gran riquesa faunística on es refugien o nidifiquen diferents tipus d’aus, entre les quals destaquen ànecs, polles d’aigua, ardeids, rapinyaires, a més de la possibilitat de veure flamencs. 

asterisc_okAiguamoll Illa de Mar

L’aiguamoll de depuració d’Illa de Mar es va construir entre els anys 2010 i 2012 com a part d’un programa de millora de la qualitat de les badies del Delta de l’Ebre. Formats per llacunes poc profundes on habiten plantes pròpies de zones humides, els aiguamolls funcionen com a sistemes passius de tractament de l’aigua, on el procés de descontaminació es produeix de forma natural gràcies a l’acció dels sediments, les plantes i els microorganismes presents. Aquests sistemes naturals de depuració són un exemple d’infraestructura verda.